Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς οι γερμανικές εκλογές βγάζουν το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος


Τα σενάρια για την κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Φιλελευθέρων, οι δημοσκοπήσεις και το παρασκήνιο. Πώς επηρεάζουν οι γερμανικές εκλογές το ελληνικό χρέος;

Μία εβδομάδα πριν τις γερμανικές εκλογές τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/ CSU ) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έχουν απώλειες, ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) άνοδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Emnid για λογαριασμό της «Bild».

Κοντολογίς, το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/ CSU) είναι πλέον 36% (-1% σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη δημοσκόπηση) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) 22% (-2%), δηλαδή το χαμηλότερο το οποίο έχει καταγραφεί από την ανακήρυξη του Μάρτιν Σουλτς σε υποψήφιο καγκελάριο τον Ιανουάριο. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) με ποσοστό 11% (+2%). Ακολουθούν η Αριστερά (Die Linke) και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) με ποσοστό 9% (+1% αμφότερα ) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) με 8% (αμετάβλητο).

Πώς επηρεάζουν οι γερμανικές εκλογές το ελληνικό χρέος;

Η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία πέρασε…. σχεδόν απαρατήρητη στη χώρα μας. Μήπως τούτο ερμηνεύεται ως ένδειξη ομαλοποίησης των συνθηκών στην Ελλάδα; Ισως, σίγουρα όμως κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλιστές δεν ήταν διατεθειμένο να θέσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Οι Γερμανοί θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος επιμηκύνθηκε σε βάθος χρόνου σε τέτοιο βαθμό, ώστε από οικονομικής άποψης είναι απόλυτα βιώσιμο. Θέση που ασπάζονται πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, αλλά όχι το ΔΝΤ! Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν ότι οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσουν μια ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Παρά τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Μάιου του 2016 για το ελληνικό χρέος και τις πιο πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου 2017, η νέα γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται να κάνει καμία «γενναία» κίνηση ελάφρυνσης του χρέους, ειδικά εάν σχηματιστεί μια κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Φιλελευθέρων. Κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα θέσει το ΔΝΤ εκτός του ελληνικού προγράμματος, καθώς η μη ελάφρυνση του χρέους θα καταστήσει άκυρη τη συμφωνία για «επί της αρχής» χρηματοδότηση της Ελλάδος με 1,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», καθώς εκτιμά πως οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας μας θα υπερβούν το όριο του 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2028 και το 20% μέχρι το 2033, φτάνοντας στο 45% έως το 2060.

Με ποιους θα συνεργαστεί η Μέρκελ;

Κοντολογίς, η Αγκελα Μέρκελ έχει ένα μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου και θεωρείται βέβαιο πως για τέταρτη συνεχόμενη φορά θα κλιθεί να ηγηθεί της χώρας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η Καγκελάριος έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες πως όσο βρίσκεται αυτή στο τιμόνι εκείνοι θα περνούν καλά. «Μια καλή ζωή» είναι ένα από τα συνθήματα του κόμματος της Μέρκελ, του CDU.

Κι αν επιβεβαιωθεί ότι η Μέρκελ θα συγκεντρώσει το 35% με 37% των ψήφων, τότε εκτιμάται πως αυτή τη φορά δεν θα στραφεί προς τους Σοσιαλδημοκράτες για να δημιουργήσει κυβέρνηση, αλλά στους φιλελεύθερους, φιλικούς προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

FDP σημαίνει… «Η Γερμανία πάνω από όλα»!

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών φαίνεται πως για να συμφωνήσει σε συνεργασία θα διεκδικήσει τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως άλλωστε δήλωσε ο Αλεξάντερ Χαν, μέλος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του FDP. «Δεν θα πρέπει να μπούμε σε καμιά κυβέρνηση στην οποία δεν θα μπορούμε να ονομάσουμε εμείς τον υπουργό Οικονομικών», τόνισε ο Χαν στην «Bild».

Ο Χαν θεωρεί πως «η Μέρκελ έχει ήδη συμφωνήσει σε νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης (σ.σ της ΕΕ) με τον (σ.σ πρόεδρο της Γαλλίας (Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ στη «Die Welt».

Και προσθέτει, ευθαρσώς: «Το FDP εκφράζει απόλυτα τον Γερμανό πολίτη. Θέλουμε τη Μέρκελ για την ασφάλεια και την προστασία που μας παρέχει, θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ένωση όπως αυτή είναι σήμερα. Δεν επιθυμούμε καμία αλλαγή που ενδεχομένως να μας... ενοχλήσει».

Εάν λοιπόν η Μέρκελ αποφασίσει τελικά να συμπορευτεί με το FDP θα έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ποιο θα είναι αυτό; «Η Γερμανία πρώτη» (σ.σ. «Deutschland üeber alles»), που ουσιαστικά θα σημαίνει πως το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης έχει πεθάνει οριστικά.

«…περισσότερο από κάθε τι άλλο στον κόσμο»

Ειρήσθω εν παρόδω, αν υπάρχει μια φράση που μπορεί να φέρει σε αμηχανία τον όποιο Γερμανό προσπαθεί να πείσει πως ο ναζισμός ήταν... μια κακή παρένθεση στη λαμπρή ιστορία της χώρας, που επιδιώκει να προάγει την «καθαρή» εικόνα της χώρας (της αποσυνδεδεμένης από τη γενοκτονία τουλάχιστον 6 εκατ. Εβραίων, 20 εκατ. πολιτών και πολιτικών κρατουμένων, συν 29 εκατ. στρατιωτών και πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με το σύνολο να συνθέτει την πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας) είναι το «Deutschland üeber alles». Ητοι, «η Γερμανία υπεράνω όλων».

Οι ενοχές είναι τόσες που οι Γερμανοί αποπειράθηκαν να διαψεύσουν και το γεγονός ότι αυτή η φράση ήταν το moto των Ναζί. Θύμισαν πως πρώτη φορά αναφέρθηκε σε ποίημα, το οποίο γράφτηκε το 1841 (χρόνια πριν γεννηθεί ο Αδόλφος Χίτλερ, χρόνια πριν γεννηθεί ακόμα και η μητέρα του) και χρησιμοποιήθηκε στον εθνικό ύμνο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Διευκρίνισαν επίσης, πως το «Deutschland, Deutschland über alles, über alles in der Welt» σημαίνει «αγαπώ τη Γερμανία περισσότερο από κάθε τι άλλο στον κόσμο» και όχι «η Γερμανία είναι πάνω από όλους».

Αρθρο που δημοσιεύτηκε στο E-magazino.gr στις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Σχόλια

Most read

Το καλύτερο link για live stream

Πυρκαγιά στις Μυκήνες. Αυτοψία και ρεπορτάζ

Η αρχή