Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φτύνουν. Δεν… ψυχαρίζει

Ο ΔΟΛ κλείνει, αν δεν έκλεισε ήδη. Ο Σταύρος Ψυχάρης κατηγορεί τις τράπεζες.

Το Mega έχει κλείσει εδώ και καιρό (αν και γίνονται ενέργειες να επανενεργοποιηθεί ενόψει της νέας δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών). Ο Σταύρος Ψυχάρης κατηγορεί τις τράπεζες.

Συγκοινωνούντα δοχεία τα εν λόγω δύο μιντιακά «μαγαζιά», με κοινό παρονομαστή τις μετοχές κάποιου που δεν ζει ποια, του Χρήστου Λαμπράκη. Και οι οποίες κατέληξαν στον Σταύρο Ψυχάρη.

Ο Ψυχάρης είναι ο ορισμός του «πάω όπου φυσάει ο άνεμος». Ανέλαβε έναν όμιλο που, κατά τα ψέματα, είχε συνδυαστεί με την πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ. Στην εποχή της Ελλάδας των μνημονίων όμως, ο ΔΟΛ έφτασε στο σημείο να πρέπει να διαλέξει «στρατόπεδο». Κι αυτό έχει και την πλάκα του.

Πότε άρχισε η πτώση του ΠΑΣΟΚ; Μα φυσικά μετά τις Κάννες και το διπλό παιχνίδι του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ποιος στήριξε τον Βενιζέλο μέχρι και την ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ; Τα «Νέα» και το «Βήμα» του Ψυχάρη. Διότι, λίγο καιρό πριν, είχε διαδοθεί η άρνηση του ΓΑΠ να μεσολαβήσει σε δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που ζητούσε ο Ψυχάρης για να «ανασάνει» οικονομικά το συγκρότημα.

Ο ΓΑΠ, σε μια από τις σπάνιες έξυπνες κινήσεις του, αποφάσισε να μη συμμαχήσει με το… φίδι. Διότι, στην πενταετία του Κώστα Καραμανλή, ο ΔΟΛ έστριψε το τιμόνι δεξιά. Και δεξιότερα της δεξιάς, μη σας πω.

Τον Μάρτιο του 2004, μήνας εκλογών, τα «Νέα» πουλούσαν κατά μέσο όρο ημερησίως 91.515 φύλλα. Τον Οκτώβριο του 2009, ξανά μήνας εκλογών, 60.975 φύλλα. Και τον Μάιο του 2012, 39.350 φύλλα. Το 2004-09 με κυβέρνηση ΝΔ η εφημερίδα απώλεσε πάνω από 30.000 φύλλα ημερησίως και δεν έχει μπει η χώρα ακόμη σε κρίση! Ο λόγος; Ο ΠΑΣΟΚ βαρέθηκε να διαβάσει αγιογραφίες για τον Καραμανλή: τόσο απλά. Στη συνέχεια ο ΔΟΛ πλεύρισε μέχρι κα τον Σαμαρά (ελέω Μπένι, βεβαίως βεβαίως) χάνοντας δια παντός την ταυτότητά του ως συγκρότημα των κεντρώων αναγνωστών.

Όταν το 1957 πέθανε ο (ιδρυτής του ΔΟΛ) Δημήτρης Λαμπράκης, τον διαδέχθηκε ο 23χρονος γιος του Χρήστος και διαπίστωσε την πρώτη ημέρα που πήγε στη Χρήστου Λαδά 3 ότι η εταιρεία χρωστούσε 6.400 δραχμές. Εκτοτε καθιέρωσε το τεφτέρι και κάθε Παρασκευή το ενημέρωνε.

Επί χούντας ο Λαμπράκης φυλακίστηκε μεν αλλά επέλεξε να συνεχίσει να εκδίδει τα έντυπα του ΔΟΛ: έστω και λογοκριμένα. Αργότερα τα βρήκε και με τον Καραμανλή αλλά κυρίως με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και συχνά αρθρογραφούσε με τα αρχικά ΧΔΛ κάνοντας και πολιτικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. στην εποχή του Ανδρέα που έδωσε «λύσεις» μέσα από άρθρο του στο αδιέξοδο της Παιδείας, λύσεις που τελικά υιοθετήθηκαν και από την κυβέρνηση.

H αντίστροφη μέτρηση άρχισε το 1998, όταν ο ΔΟΛ έγινε η πρώτη εταιρεία του εκδοτικού κλάδου που εισάγει τις μετοχές της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Το 2009 πέθανε ο Λαμπράκης, με τον Σταύρο Ψυχάρη ήδη να τον έχει διαδεχθεί και, κατόπιν, να αποκτά τις μετοχές του. Του Ψυχάρη που είχε κάνει κουμπάρο και τον Ανδρέα Παπανδρέου (βάφτισε ως «Ανδρέα» τον γιό του Ψυχάρη και τέως βουλευτή της ΝΔ) ενώ η κόρη του (από τον δεύτερο γάμο) Σοφία βαπτίστηκε από τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Ο ΔΟΛ κατέφυγε, εμφανώς, σε υπέρογκους τραπεζικούς δανεισμούς για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του και τα χρέη συσσωρεύονται αφού ουδείς προχωρούσε σε «εξυγίανση» του έμψυχου δυναμικού, σε ένα «μαγαζί» που εργαζόσουν μια ώρα και λάμβανες πενταψήφιο αριθμό ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο, μέχρι και το 2009, όλα πήγαιναν πρίμα καθότι η εκάστοτε κυβέρνηση έβαζε πλάτη, μέσω τραπεζών. Το «όχι» του ΓΑΠ ήταν το πρώτο: ο Αντώνης Σαμαράς έταξε μεν, αλλά ποίησε τη νήσσαν ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τον Ψυχάρη τέσσερις φορές, τα είπαν και ο εκδότης βγήκε… από την πίσω πόρτα, ως γνωστόν.

Κοντολογίς, ο ΔΟΛ έφτασε στο σημείο μηδέν επειδή ο Ψυχάρης αφενός αποδείχθηκε ανίκανος να διαχειριστεί την κρίση που ήταν μπροστά του, μια κρίση και οικονομική αλλά και… αναγνωστών. Αφετέρου επειδή παίζοντας με τη νοημοσύνη του αναγνώστη απώλεσε την πολιτική του ισχύ από το 2009 και, μέσα σε οκτώ χρόνια, τον αποτελείωσαν.

Προσωπική εκτίμηση: ελλείψει ΔΟΛ από τη μετοχική σύνθεση, το Mega έχει πολλές ελπίδες για να «αναστηλωθεί»…

Αρθρο που δημοσιεύτηκε στο simplyman.gr τον Φεβρουάριο του 2017.

Σχόλια

Most read

Το καλύτερο link για live stream

Πυρκαγιά στις Μυκήνες. Αυτοψία και ρεπορτάζ

Η αρχή