Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φοβού… το Brexit (ποδοσφαιρικά)

Το απόλυτο χάος που επικρατεί στη βρετανική πολιτική σκηνή και εν γένει στην κοινωνία, σχετικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντανακλάται ευλόγως και στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Η αβεβαιότητα προκαλεί έντονες ανησυχίες στο πιο ακριβό πρωτάθλημα του κόσμου σε όσους αναμειγνύονται σε αυτό, από παράγοντες και συλλόγους έως παίκτες, τηλεοπτικά δίκτυα και διαφημιζόμενους.

Η αδυναμία προσδιορισμού της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε., αλλά και με τρίτες χώρες, εφόσον τελικά επέλθει το... πολυθρύλητο Brexit, επηρεάζει άμεσα και την Premier League που προσπαθεί να ψηλαφήσει τις μελλοντικές συνθήκες λειτουργίας του. Είναι άγνωστο κατά πόσον θα υποχρεωθούν οι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές να πέσουν στο επίπεδο των μη κοινοτικών παικτών, που οφείλουν να διαθέτουν άδεια εργασίας βάσει πολύπλοκων κριτηρίων κ.λπ. Το ίδιο θα ισχύει και για τους προπονητές και κάθε άλλον υπάλληλο του συλλόγου (γιατροί κ.λπ.) που δεν έχει βρετανικό αλλά ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Ευλόγως οι σύλλογοι της Premier League σε εξέγερση ενάντια στο Brexit. Η ομοσπονδία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει ένα όριο των 13 ξένων σε ρόστερ 25 παικτών, εκμεταλλευόμενη την κυβερνητική νομοθεσία για τους ξένους εργαζόμενους που θα επιβάλει η απουσία της Βρετανίας από την Ε.Ε. Κάτι που θα σήμαινε την αναγκαστική αποχώρηση του 65% των ξένων παικτών που είναι τώρα στην Αγγλία. Στην πραγματικότητα, η ομοσπονδία θέλει να προχωρήσει περισσότερο: θα προσπαθήσει να μειώσει τον αριθμό των αλλοδαπών ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εγκατέλειπε την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Αυτό άραγε θα επηρέαζε την ελκυστικότητα του αγγλικού πρωταθλήματος; H Premier League είναι η πλουσιότερη κατηγορία ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Πολλές ομάδες θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ρίσκο. Αραγε, τα δικαιώματα από διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα θα προσδώσουν το ίδιο εισόδημα;

Βεβαίως, οι σύλλογοι πιέζουν τη βρετανική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων παικτών και να υπάρξει η δυνατότητα εισαγωγής της μετα-Brexit σταδιακά, γιατί η απουσία τόσο πολύ ταλέντου θα μπορούσε να είναι μια πολύ σκληρό πλήγμα για μία διοργάνωση που δημιουργεί σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε φόρους για το δημόσιο, χωρίς να υπολογίζονται οι 12.000 εργαζόμενοι και οι 700.000 επισκέπτες που ταξιδεύουν στην Αγγλία για ποδοσφαιρικό τουρισμό.

Επίσης, είναι άγνωστο τι περιορισμοί θα τεθούν στους συλλόγους αναφορικά με την απόκτηση μη Βρετανών ποδοσφαιριστών, πράγμα που θα έχει τεράστια σημασία ιδιαιτέρως για Γάλλους και Ισπανούς που είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών «κοινοτήτων» στα ρόστερ της Premier League. Μια άλλη συνέπεια που ήδη βιώνουν οι σύλλογοι είναι η πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ, κάνοντας ακριβότερες τις συναλλαγές για τους Βρετανούς, ωστόσο αυτή η τάση μπορεί να μεταβληθεί εύκολα.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση», τεύχος Αυγούστου 2019

Σχόλια

Most read

Το καλύτερο link για live stream

Δύο λόγια για το Μάτι…

Και το παίζει τρελός, και δεν είναι! «Μισέλ» ο… αφυλάκιστος