Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο… μύθος του «ΟΧΙ» (pic)


Το είπε το «όχι» ή… όχι ο Μεταξάς;

Την 28η Οκτωβρίου, ως μάθαμε στο σχολείο, γιορτάζουμε την επέτειο του «ΟΧΙ». Σωστά; Λάθος. Ναι μεν γιορτάζουμε μια εθνική επέτειο αλλά έχει… βαπτιστεί λανθασμένα, βέβαια δίνει τη γενική ιδέα.

Και εξηγούμε: στις 03:00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δικτάτορα στην Κηφισιά. Και η Ιταλία απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο, ήτοι να εισβάλει. 

Ο Μεταξάς ουδέποτε είπε το περιβόητο «όχι» στον Ιταλό Πρέσβη αλλά, στα γαλλικά (η διεθνής διπλωματική γλώσσα της εποχής) του απάντησε: «Alors, c'est la guerre», που θα πει «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο»), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των –ιταμών- ιταλικών αιτημάτων.

Πόθεν λοιπόν προέκυψε το «ΟΧΙ». Παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Νίκου Ευστρατίου σαν σήμερα, 30 Οκτωβρίου του 1940. Ο Ευστρατίου ήταν πάντως δεξιός, φιλοβασιλικός και από το 22’ είχε αποκτήσει εχθρούς με ορισμένα άρθρα του εναντίον των Μικρασιατών του ’22, τους οποίους αποκαλούσε «Σπιναλόγκα των συνοικισμών»… 

 
Από τη στήλη «Επί Παντός» της «Sportday» που δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2019

Σχόλια

  1. Επειδή γενικά μας αρέσει να παραποιούμε γεγονότα, ο Μεταξάς πάρα το γεγονός ότι ήταν δικτάτορας, παρουσιάζεται σαν ήρωας, επειδή αρνηθηκε στους Ιταλούς να τους φησει να περάσουν ανενόχλητοι. Παρ', όλα αυτά ειναι αποδεκτό ότι ήταν πολύ καλος στα στρατιωτικά θέματα, γι αυτό και ο Βενιζέλος τον είχε μαζί του, αν και δηλωμένος βασιλικός και πολέμιος του ίδιου του Βενιζέλου. Τον είχε διορίσει και υπουργό για στρατιωτικά θεματα ή όπως το έλεγαν τότε. Ο Μεταξάς ήταν από την αρχή κατά της απόβασης στα Δαρδανςλια και κατά της Μικρασιατικής αποστολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Most read

Το καλύτερο link για live stream

Πυρκαγιά στις Μυκήνες. Αυτοψία και ρεπορτάζ

Η αρχή