Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φενερμπαχτσέ – Γαλατασαράι. Το ντέρμπι δύο… ηπείρων


Η ιστορία και το παρασκήνιο πίσω από το «Kitalar arasi derbi»

Η Πόλη παίρνει…  φωτιά. Διότι «Πόλη» τη μάθαμε, από τους αιώνες που μένουν εκεί Ελληνες. Και έλεγαν, «εις την Πόλιν» όταν ταξίδευαν προς το κέντρο του κόσμου, εξ ου και οι Τούρκοι τη βάφτισαν «Ιστανμπουλ». Τόσο απλά…

Δύο αιώνιοι αντίπαλοι λοιπόν, η Γαλατασαράι και η Φενερμπαχτσέ διασταυρώνουν απόψε για 388η φορά (!) από εκείνο το ματς του 1909, οπότε και άρχισε να… γεννιέται το clasico της Τουρκίας μα κι ένα από τα μεγαλύτερα του πλανήτη.

Η μεγαλύτερή τους αντιπαλότητα έχει να κάνει, φυσικά, με τους τίτλους αλλά και τη δυναμική. Αν και, σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 38% των Τούρκων φιλάθλων είναι οπαδοί της Φενέρ (και το 20% της Γαλατά, με την Μπεσίκτας στο 18%), η λαοφιλέστερη ομάδα έχει 65 τίτλους συνολικά έναντι 71 της Γαλατά. Φυσικά προσμετρούν και τα μίνι τουρνουά που μετείχαν εδώ και πάνω από έναν αιώνα… Σε επίπεδο SuperLig η «τσιμ μπομ» προσπέρασε τους «σαρί καναριαλάρ» με 21-19 ενώ στα Κύπελλα το… σκορ είναι 17-6, γνωστή η ανικανότητα της Φενερμπαχτσέ στον θεσμό…

Από τον «κάμπο του πάπα»

Οποτε διασταυρώνουν τα ξίφη τους, η ζωή σχεδόν σε όλη τη γείτονα χώρα σταματά και εκατομμύρια άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και κοινωνικής τάξης, με κομμένες τις ανάσες στρέφουν τα βλέμματά τους στο ντέρμπι που επισήμως πια αποκαλείται «Kıtalar Arası Derbi», ήτοι «Διηπειρωτικό Ντέρμπι». Διότι, για να μεταβείς από την «Τουρκ Τελεκόμ Αρίνα» ως το παραδοσιακό άντρο της Φενέρ, το «Σουκρού Σαράτσογλου», απαιτούνται μόλις 25 λεπτά για απόσταση 19,4 χλμ. Οσο κοντά φαίνονται, άλλο τόσο μακριά είναι μιας και η Φενέρ εδρεύει στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στο Καντίκιοϊ, ενώ το γήπεδο της «τσιμ μπομ» βρίσκεται στο Σισλί, στην ευρωπαϊκή πλευρά της «επτάλοφης».

Αν κάτι δεν έχει αλλάξει, και δη σε τούτη τη… χιλιετία είναι η «πελατειακή» σχέση όποτε αναμετρώνται στο «Σουκρού Σαράτσογλου», εκεί όπου οι φιλοξενούμενοι αντικρίζουν το «welcome to Asia» (σ.σ. καλωσορίσατε στην Ασία!») προτού βγουν στον αγωνιστικό χώρο, για να τους θυμίζει την ισχύ της έδρας της Φενέρ. Μια τεράστια, πια, στα ντέρμπι ισχύ καθώς η Γαλατασαράι, την τελευταία φορά που νίκησε εκεί, ήταν στις… 21 Δεκεμβρίου 1999, έκτοτε ηττήθηκε στις 14 από τις 1 επισκέψεις της στο Καντίκιοϊ! Παράδοση… χτίζει η Φενέρ και στην αντίπαλη έδρα, με τελευταία ήττα τον Οκτώβριο του 2014, 2-1 από ισάριθμα τέρματα του Βέσλι Σνάιντερ, έκτοτε δύο ισοπαλίες και μια νίκη.

Είναι μια μάχη, που ξεκίνησε (και κρατά από τότε) από τις 17 Ιανουαρίου 1909, στον σημερινό χώρο που βρίσκεται το «Σουκρού Σαράτσογλου», ονομαζόμενο τότε «Κάμπος του Παπά», και έληξε 0-2 για τη Γαλατά (σ.σ. κεντρική φωτό)) και αφορά στην εργατική τάξη της Φενέρ ενάντια στην αριστοκρατία της Γαλατασαράι, όπως δείχνει η ιστορία και όπως διαμορφώθηκε από τη γεωγραφική διαίρεση που προκαλεί ο Βόσπορος.

Δημοσιεύτηκε στο «Scripta Manent» της Sportday στις 1 Νοεμβρίου 2018

Σχόλια

Most read

Το καλύτερο link για live stream

Πυρκαγιά στις Μυκήνες. Αυτοψία και ρεπορτάζ

Η αρχή