Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το «Friendly Derby» Λίβερπουλ – Εβερτον ξεκίνησε για… ένα νοίκι

To αποκαλούν «The Friendly Derby». Στέκει ο όρος… φιλικό ντέρμπι για το ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ, την αέναη ποδοσφαιρική αντιπαράθεση του μεγάλου λιμανιού της Αγγλίας;

Λίβερπουλ και Εβερτον διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε ένα από τα πλέον κλασικά ζευγάρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και οι καιροί άλλαξαν σε σημείο που ακόμη και ο ύμνος των (Liverpoolians) Βeatles «I Want To Hold Your Hand» έχει ξεπεραστεί.

Ολα ξεκίνησαν για ένα… νοίκι: το 1892 ο Τζον Χόλντινγκ, ζυθοποιός αλλά και δήμαρχος της πόλης του Λίβερπουλ, ζούσε δίπλα στο Στάνλεϊ Παρκ (το πάρκο που χωρίζει το «Ανφιλντ» από το «Γκούντισον Παρκ», όπως βλέπετε στη φωτό…) και ακριβώς πίσω από το σημείο που μια ομάδα με το όνομα Εβερτον έδινε τους της αγώνες. Ο Χόλντινγκ από απλός φίλος έγινε αργότερα πρόεδρός της. Λίγο καιρό μετά η Εβερτον αναγκάστηκε να βρει γήπεδο κι από το νυν χώρο του «Γκούντισον Παρκ», που ανήκε σε κάποιον «μίστερ Κράιτ», μετακόμισε στο νυν χώρο του «Ανφιλντ» και σε μια έκταση που ο Χόλντινγκ υπενοικίαζε από έναν φίλο του. Μάλιστα κατόπιν αγόρασε την έκταση και έτσι η Έβερτον πλέον πλήρωνε ενοίκιο… στον πρόεδρό της. 

Οταν όμως, το 1890, το νοίκι αυξήθηκε κατά… 150% τα άλλα μέλη της διοίκησης της Εβερτον έκαναν ψηφοφορία και αποφάσισαν να γυρίσουν στο παλιό γήπεδο. Ο Χόλντινγκ, απαντώντας, δημιούργησε μια δική του ομάδα, την ονόμασε… Εβερτον αλλά σε δικαστική μάχη που έχασε, έπρεπε να βρει άλλο όνομα: και την είπε… Λίβερπουλ. Ο Χόλντινγκ απλά προσδοκούσε στα κέρδη αλλά, χωρίς να το ξέρει, δημιουργούσε ποδοσφαιρική ιστορία φτιάχνοντας μόνος του ένα ντέρμπι.

Οι δύο ομάδες της πόλης είχαν μάλλον καλές σχέσεις πάντως με τα χρόνια. Σχέσεις που όμως πήγαν να διαταραχθούν το 1985, τις ημέρες που ακολούθησαν την τραγωδία του «Χέιζελ» των Βρυξελλών, όπου οι χούλιγκαν της Λίβερπουλ άφησαν πίσω 39 νεκρούς οπαδούς της Γιουβέντους με αποτέλεσμα η Εβερτον να… πληρώσει παραπάνω τη νύφη αφού ήταν πρωταθλήτρια Αγγλίας και θα έμενε για πέντε χρόνια εκτός Ευρώπης. Η εν λόγω δυσαρέσκεια ξεχάστηκε την ημέρα της τραγωδίας του «Χίλσμπορο» το 1989, όπου έχασαν τη ζωή τους 98 οπαδοί της Λίβερπουλ. 

Την ημέρα που η «Sun» κατηγορούσε τους οπαδούς της Λίβερπουλ, οι οπαδοί της μαζί με αυτούς της Εβερτον ενώθηκαν σε μια ανθρώπινη αλυσίδα από το «Ανφιλντ» έως το «Γκούντισον Παρκ», αφήνοντας πίσω μια λωρίδα από κασκόλ των δυο ομάδων. Αυτή η απίστευτη συμπαράσταση της Εβερτον… ανταποδόθηκε το 2007 όταν από τα μεγάφωνα του «Ανφιλντ» δεν ακούστηκε ο ύμνος του «You'll Never Walk Alone» αλλά το «Johnny Todd», αγαπημένο των οπαδών της Εβερτον εις μήνη του 8χρονου οπαδού οπαδού της Ρις Τζονς, ο οποίος είχε σκοτωθεί (φορούσε τη φανέλα του συλλόγου) μια εβδομάδα νωρίτερα.

Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 7 Δεκεμβρίου 2017

Σχόλια

Most read

Το καλύτερο link για live stream

Πυρκαγιά στις Μυκήνες. Αυτοψία και ρεπορτάζ

Η αρχή