Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος ξέρει μπάλα (και έπαιζε στα μικράτα του)


Η προσπάθεια να… πέσει από τον προεδρικό θρόνο του σουλτάνου απέτυχε και ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι βγήκε ακόμη πιο ισχυρός μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα. Αλλοι τον κατηγορούν για φιλοευρωπαϊστή, άλλοι συντηρητικό (ειδικά στο θέμα των σχέσεων κράτους και Ισλάμ).

Λίγα χρόνια προτού συμπληρωθεί ένας αιώνας από την ίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ, το 2023, ο Ερντογάν έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στο κράτος και, δη, έχοντας και… ποδοσφαιρική χροιά.

Ο –πανέξυπνος- Ερντογάν γνωρίζει θαυμάσια πόση σημασία αποδίδουν οι συμπατριώτες του στην μπάλα και το ότι είναι δηλωμένος οπαδός της Φενερμπαχτσέ, η οποία αριθμεί περισσότερους από 25 εκατ. οπαδούς, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί… αμελητέο. Αν και φίλος των «σαρί καναριαλάρ», γνωρίζει εξαιρετικά πώς να χειρίζεται εξαιρετικά τη διπλωματία και στον αθλητισμό. Το πώς το αποκάλυψε προ ετών, σε συνέντευξή του, απαντώντας ότι «ναι μεν είμαι οπαδός της Φενέρ από παιδί αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Είναι διαφορετικό η υποστήριξη μιας ομάδας. Αλλωστε ο γαμπρός μου είναι οπαδός της Τραμπζονσπόρ, το ίδιο και τα εγγόνια μου ενώ η γυναίκα μου υποστηρίζει την Μπεσίκτας». Κοντολογίς, μια χαρά: πιάνει όλη τη χώρα!Απουσιάζει βέβαια η Γαλατασαράι και στην προσπάθειά του να ανοίξει τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του και προς τους «ασλαντάρ», ο Ερντογάν συνέβαλε ως πολιτεία στην κατασκευή της «Τουρκ Τελεκόμ Αρίνα» μεσολαβώντας για χορηγούς και προσφέροντας σχεδόν το μισό κόστος (περί τα 300 εκατ. δοκάρια). Ωστόσο στα εγκαίνια του νεόδμητου γηπέδου, τον Ιανουάριο του 2011, αποδοκιμάστηκε έντονα και τράπηκε σε… φυγή.

Οι οπαδοί της Γαλατά θεωρούν υπεύθυνο, για κάθε αποτυχίας τους, το παρασκήνιο και τον Ερντογάν, όχι πάντως ότι η Φενέρ παίρνει σωρηδόν τους τίτλους. Περισσότερο ίσως έχουν βοηθηθεί η ποντιακή Ρίζεσπορ και η Κασίμπασα, ομάδες στις οποίες ο Ερντογάν έπαιξε ποδόσφαιρο. Μάλιστα το γήπεδο της Κασίμπασα, συνοικιακής ομάδας της Κωνσταντινούπολης, ονομάζεται «Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν» ενώ τουλάχιστον δέκα σύλλογοι, τα τελευταία πέντε χρόνια, προχώρησαν στη δημιουργία νέων γηπέδων με τη συμβολή του Τούρκου προέδρου. Είπαμε: η μπάλα είναι ψήφοι. 


Ο 60χρονος Ερντογάν πριν την πολιτική καριέρα, ήθελε να κάνει ποδοσφαιρική. Στα 15 του εντάχθηκε στην ομάδα της γενέτειράς του Ριζούντας, τη Ρίζεσπορ και αργότερα, αφού μετακόμισαν οικογενειακά στην Κωνσταντινούπολη, εντάχθηκε στην ομώνυμη ομάδα του δήμου της Κασίμπασα. Ο Ερντογάν σταμάτησε να παίζει μπάλα όταν έλαβε χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Εκτοτε βέβαια σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να δείξει την αγάπη του για την μπάλα. Αγάπη όχι… ανιδιοτελή.

Sportday, «Scripta manent», 16/7/2016

Σχόλια

Most read

Το καλύτερο link για live stream

Πυρκαγιά στις Μυκήνες. Αυτοψία και ρεπορτάζ

Η αρχή