Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο αέναη έχθρα ανάμεσα σε Αγγλους και Σκωτσέζους


Το Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1960-61 ήταν ιστορικό όχι μόνο επειδή ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε, αλλά και από… βρετανικής πλευράς καθώς στους ημιτελικούς συναντήθηκαν η Ρέιντζερς και η Γουλβς.

Ητοι, η πρώτη φορά που στα Κύπελλα Ευρώπης.. κονταροχτυπήθηκαν μια αγγλική και μια σκωτσέζικη ομάδα, με τους «τζερς» να προκρίνονται (2-0 και 1-1) αλλά να χάνουν το τρόπαιο από τη Φιορεντίνα. Εκτοτε διεξήχθησαν συνολικά 34 βρετανικοί «εμφύλιοι», ο φετινός ανάμεσα σε Μπέρνλι και Αμπερντίν για το Europa League είναι ο… επόμενος στη σειρά για δύο χώρες που έχουν εδώ και τρεις αιώνες μια σχέση «λυκοφιλίας».

Μπορεί η Σκωτία να είναι στενά συνδεδεμένη με την Αγγλία τα τελευταία 311 χρόνια, όμως ποτέ δεν έπαψε να είναι μια ξεχωριστή χώρα, με έναν διαφορετικό λαό από τον αγγλικό και έναν διαφορετικό πολιτισμό. Αλλωστε οι Σκωτσέζοι είναι λαός κελτικής καταγωγής, αντίθετα με τους Αγγλους που αποτελούν ένα κράμα γερμανικών φυλών με λίγο κελτικό αίμα.

Οι περισσότεροι ιστορικοί τοποθετούν την ίδρυση του Βασιλείου της Σκωτίας το 843 μ.Χ. επί ηγεσίας του Κένεθ ΜακΑλπιν. Οι Αγγλοι με αλλεπάλληλες εισβολές προσπάθησαν κατακτήσουν τους βόρειους γείτονές τους, χωρίς ποτέ να το καταφέρουν.

Στις αρχές του 17ου αιώνα, στη Σκωτία βασίλευε ο Ιάκωβος Στ' και στην Αγγλία η Ελισάβετ Α'. Η γνωστή και ως «Παρθένος Βασίλισσα» δεν είχε νόμιμο διάδοχο και στα τελευταία χρόνια της βασιλείας της ανέθεσε στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Σεσίλ να συναντήσει μυστικά τον βασιλιά της Σκωτίας και να τον πείσει να αναλάβει και το δικό της βασίλειο μετά τον θάνατό της. Οπερ και εγένετο. Στις 24 Μαρτίου 1603, η Ελισάβετ πέθανε και την ίδια μέρα ο Ιάκωβος Στ' έγινε Βασιλιάς της Αγγλίας ως Ιάκωβος Α', μεταφέροντας την έδρα του στο Λονδίνο. Καίτοι οι δύο χώρες βρέθηκαν να έχουν τον ίδιο αρχηγό κράτους, παρέμειναν ανεξάρτητες –έστω και τυπικά- για ακόμη 104 χρόνια.

Το 1707 λοιπόν, με την υπογραφή μια σειράς συνθηκών, τα δύο βασίλεια ενώθηκαν σχηματίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ουαλία ως αγγλική επικράτεια. Πάντως οι Σκωτσέζοι δεν ξέχασαν ποτέ τη διαφορετικότητά τους και τη διεκδικούσαν επίμονα και ειρηνικά. Το «κίνημα για την αυτοδιοίκηση» με στόχο την ίδρυση μιας εθνοσυνέλευσης ανεξάρτητης από το βρετανικό κοινοβούλιο του Λονδίνου, έκανε την εμφάνισή του το 1853. Δύο χρόνια αργότερα η κυβέρνηση του Λονδίνου δημιούργησε το υπουργείο Σκωτίας.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπέγραψαν δύο εκατομμύρια Σκωτσέζοι το λεγόμενο «Σύμφωνο της Σκωτίας» με το οποίο ζητούσαν ευρεία αυτοδιοίκηση. Αγνοήθηκαν, όπως και το 1979 όταν δημοψήφισμα ανέδειξε ένα ποσοστό της τάξεως του 53% υπέρ της αυτοδιοίκησης αλλά στις κάλπες προσήλθε μόλις το 32,9%, γεγονός που η αγγλική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε για να το ακυρώσει, κάνοντας λόγο για απάθεια των εκλογέων.

Ο υπουργός Σκωτίας Ντόναλντ Ντιούαρ το 1997, συμφώνησε στην διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος με στόχο την ίδρυση Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, στο οποίο υπέρ τάχθηκε το 74,3% των πολιτών και τον Μάιο του 1999 διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του σώματος.

Πλέον όμως η Σκωτία θέλει να… αποδράσει δια παντός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Με αφορμή το Brexit και την ευρωπαϊκή τάση των Σκωτσέζων, που είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λέγεται ότι μετά την απόσχιση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα. Πρόκειται άλλωστε για μια ξεκάθαρα διαφορετική εθνότητα που δεν αφομοιώθηκε ποτέ από την αγγλική κηδεμονία, και τώρα νιώθει αρκετά δυνατή να σταθεί στα πόδια της ακολουθώντας τον δικό της δρόμο. Μην ξεχνάμε ότι τα πετρέλαια που δίνουν την ενεργειακή ανεξαρτησία στην Αγγλία, ανήκουν στην σκωτσέζικη ΑΟΖ της Βόρειας Θάλασσας…

Sportday, «Scripta manent», 26/7/2018

Σχόλια

Most read

Το καλύτερο link για live stream

Πυρκαγιά στις Μυκήνες. Αυτοψία και ρεπορτάζ

Η αρχή